Пројекат „Образовање за права детета“

Критеријуми за селекцију ученика за одлазак на интеркултуралну размену у дечијем селу у Швајцарској

ПРЕУЗМИ

У оквиру пројекта “Образовање за права детета”, 20 ученика наше школе припрема се за одлазак на интеркултуралну размену у Троген, дечијем селу у Швајцарској. У групи још 20 вршњака из партнерске школе „Светозар Марковић“ из Врања и 40 ученика из Молдавије, размењиваће стечена знања и искуства у области права детета .По повратку, пренеће своја знања на вршњаке. Ови ученици су најпре прошли обуку на којој су стекли компетенције у области права детета а затим су истраживали и проучавали традицију и културу Швајцарске , Молдавије и наше земље.   Сличности и разлике ова три културна идентитета, у виду презентације, приказали су својим вршњацима из 7. и 5. разреда. Посебну пажњу су посветили виноградима Молдавије, њиховим подрумима вина, радовали се Швајцарским чокаладама и сиру, као и предивним пејзажима који их очекују у Швајцарској. Упознали се са обележјима сваке земље, као и са њиховим државницима. Као богатство наше земље представили су наше спортисте, књижевнике, гимназију у Карловцу, Вука Караџића. Заједничко  нашим и Молдавским  ученицима је  ћирилично писмо.

 “Једва чекам да уђем у бус и кренем”, “И ја…скоро да сам се и спаковала…”, “Биће нам супер, дружићемо се 15 дана”…Ово су реченице које су пратиле презентацију, уз задовољство  и нестрпљење да што пре крену ка једном новом искуству.

Овај пројекат финасира Песталоци дечија  фондација,  реализујемо га у партнерству са УГ „Nexus“, ОШ „Светозар Марковић” из  Врања и уз подршку Ужичког центра за права детета.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1553290910251-1.jpg

                                                                  Тим –  Образовање за права детета