СВЕТИ САВА

Свети Сава је током свог живота био потпуно посвећен православљу и чињењу добрих дела за српски народ. Србима је дао хришћанску душу, која је опстала и после пропасти српске државе. Због својих заслуга Сава је за српски народ постао симбол љубави, вере и наде. Верници и црква славе Светог Саву или Савиндан, посвећен утемељивачу српског православља Растку Немањићу, просветитељу, човеку који се својевољно одрекао земаљске власти и радије изабрао царство небеско. Датум 27. јануар када је прешао у царство небеско је црква установила као празник, проглашен је за свеца и каже се: „Свети Сава – школска слава.“ Био је не само велики просветитељ који се залагао за описмењавање народа још у средњем веку, него је ценио и рад, упорност, племинитост… Одајемо пошту светитељу Сави, утемељивачу српске цркве, државе и школства, првом српском архиепископу, градитељу цркава и манастира, зачетнику српске књижевности и правне науке, чија је духовна и просветитељска величина толика да се не може очима сагледати.

У овом тренутку пред нама су велики изазови и увек треба да се водимо идејом Светог Саве, да пут светосавља препознајемо и да једино тим путем ваља ићи. Просветитељство је окренуто будућности, напретку и жељи за променама, а управо данашњи празник нас подсећа да треба да учимо, сазнајемо, да се трудимо да марљивим радом и духовним изграђивањем честите личности будемо достојни потомци великог светитеља.

Данас све школе у Србији обележавају Светог Саву као школску славу повезујући његов мисионарски рад са савременим добом, те је у складу са тим и наша школа обележила овај дан виртуелно. Савременим технологијама  показали смо да наши ученици са својим учитељима, наставницима негују вредности светосавске традиције.

Ученици 4/1 приказују кратке драматизације и рецитују песме под менторством учитеља Драгана Јовановића и вероучитеља Владице Вељковића.

Приређена је и онлајн изложба ликовних радова ученика, под менторством наставника Драгана Максића

Кратак рецитал ученица 5. разреда Иве Пашалић, Уне Ивановић, Уне Недељковић и Мине Станојковић, као и ученице 8. разреда Елене Стојковић, уз асистенцију наставница Сузане Зафировић Поцевски и Милице Митић. 

Честитамо свима Савиндан

и наставимо да следимо пут првог српског просветитеља!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *