Информације о корона вирусу!

COVID-19 – Основне информациje

Светска здравствена организација (СЗО) је добила информације о избијању епидемије упале плућа непознатог порекла у граду Вухану, у Кини, 31. децембра 2019. године.

Кинеске власти су идентификовале нови коронавирус 7. јануара 2020. године и вирус је привремено назван 2019-nCoV, да би 11. фебруара болест изазвана овим вирусом названа Коронавирус 2019, или COVID-19.

Генерални директор СЗО је прогласио ову епидемију за jавноздравствену претњу од међународног значаја (Public Health Emergency of International Concern) 30. јануара 2020. године.

Шта значи „нови коронавирус”?

Коронавируси (CoV) представљају велику породицу вируса који изазивају болести које се крећу у опсегу од обичне прехладе до озбиљних обољења као што су: Блискоисточни респираторни синдром (Middle East Respiratory Syndrome – MERS-CoV) и Тешки акутни респираторни синдром (Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS-CoV). COVID-19 је обољење изазвано новим коронавирусом.

Порекло вируса

Пре него што је прешао на људе, овај вирус је највероватније потекао од животиња. Многи рани случајеви заразе новим корона вирусом повезани су са отвореном пијацом живих и мртвих дивљих и домаћих животиња у Вухану у Кини.

Како се можемо заразити новим коронавирусом?

Могући путеви преношења новог коронавируса су:

 1. Директним контактом са зараженом особом
  1. Међу особама које су у блиском контакту на удаљености мањој од 2 m.
  1. Преко капљица из дисајних органа које настају при кијању, кашљању или дисању.
 2. Индиректно, контактом са различитим предметима или површинама на којима вирус може да преживи веома кратак период

Особа се може заразити новим коронавирусом додиривањем површина или предмета свеже контаминираним секретима дисајних органа инфициране особе, на којима се налази вирус, а потом додиривања уста, носа, очију.

Период инкубације овог обољења (време од настанка инфекције до појаве првих симптома болести), на основу тренутних информација, може бити до 14 дана.

Тежина обољења

Код већине особа које су заражене овим вирусом развија се благо респираторно обољење, док се у 15% случајева развија тешка форма болести са компликацијама као што су упала плућа, респираторна инсуфијенција и у неким случајевима смртни исход.

Најновији подаци указују на то да смртност повезана са овим вирусом износи 2%.

Мере заштите:

 • Често перите руке водом и сапуном (у трајању од најмање 20 секунди) или средствима која садрже 70% алкохол.
 • Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кијају и/или кашљу.
 • Избегавајте поздрављање руковањем и љубљењем , а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.
 • Не дирајте очи, нос и уста неопраним рукама.
 • Ако кашљете или кијате прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке.
 • Хируршку маску користите ако кијате и кашљете или уколико негујете болесног члана породице, док се маска не овлажи. Након скидања маске обавезно темељно оперите руке.
 •  Често проветравајте просторије у којима боравите.
 • Избегавајте боравак у затвореном простору са већим бројем људи – средства јавног превоза у време највећих дневних гужви, одлазак у супермаркете, тржне центре и друга места јавног окупљања ( нпр. биоскопи, позоришта, спортске манифестације).
 • Уколико имате заказан лекарски преглед или вам је потребан рецепт за лекове које редовно узимате, контактирајте лекара телефоном.
 • Не узимајте антибиотике на своју руку.
 • Одржавајте хигијену животног простора.

Знаци и симптоми:

            Симптоми обољења COVID – 19 изазваног новим корона вирусом обухватају повишену телесну температуру и кашаљ. У озбиљнијим случајевима, вирус може изазвати упалу плућа па чак довести и до смртног исхода. Старије особе и особе које имају неко хронично обољење, као што је шећерна болест или болести срца и крвних судова, осетљивије су на развијање тежег облика болести.

За све оне који имају одређене симптоме респираторних инфекција, а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним COVID-19 могу да се јаве дежурном епидемиологу у Заводу за јавно здравље Врање на телефоне:

                   017/421-310 у периоду од 07-14h сваког радног дана

                  064/140-3289 сваког дана од 08-22h

                  062/718-820 сваког дана од 08-22h

                  064/424-2326 сваког дана од 08-22h

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *